Slik fungerer linoljemaling
Linoljemaling brukes på høvlet/glatt tre eller andre glatte flater, og skal strykes på svært tynt. Du kan godt bruke linoljemaling på tidligere malte flater. Når du maler utvendig og treverket er ubehandlet, kan malinga tilsettes litt rå linolje i første strøk. Det er fordi mye av linoljen vil trekke inn i treet, og legge seg rundt trefibrene. Siden linoljemaling puster (diffusjonsåpen) kan fuktighet da passere inn og ut av treverket uten å gjøre skade. Når treet får puste, slipper man at kondens skaper råteproblemer. Moderne maling er tett, og den fuktigheten som slipper inn gjennom små hull i malinga, eller oppstår som kondens innenfra, slipper ikke ut igjen. Råten kan derfor utvikle seg på innsiden av moderne maling lenge før den synes på utsiden. Hvis du bruker linoljemaling på flater som tidligere er malt med moderne maling, vil du gå glipp av den fordelen linolje gir i forhold til impregnering, og at treet får puste. Dette spiller mindre rolle innendørs, men utendørs anbefaler vi å skrape vekk så mye som mulig av den moderne malinga, for å utnytte linoljens positive egenskaper.
Linoljen er i tillegg til å gi impregnering for treverket, også bindemiddelet i malinga. Ved å tilføre den ekstra linoljen i første strøk sikrer vi at malinga også har nok olje til å binde godt. Hvis malinga føles tykk å jobbe med kan du tilsette kokt linolje for å tynne den ut. Kokt linolje er den typen linolje som malinga er produsert med.
Pigmentet
Pigmentets rolle, er å danne et sjikt som verner overflaten mot ytre påkjenning, noe som selvfølgelig er svært viktig utendørs. I tillegg skaper pigmentene en pen overflate, med flotte farger. I våre malingstyper brukes kun naturlige pigmenter fra jord og mineraler. Flere av dem har viktige egenskaper som gir ekstra beskyttelse, enten mot f.eks. svertesopp eller rust. Etter hvert som årene går slites malinga naturlig, etter som linoljen tæres. Mange hevder at linoljemaling er mer vedlikeholdskrevende enn moderne maling, men det stemmer ikke nødvendigvis. Når malinga blir matt og begynner å kritte, kan man stryke på et tynt lag med kokt linolje for å binde pigmentet igjen. Dette er en billig og enkel løsning som gir et nymalt resultat. Slik kan linoljemalinga ofte vare lenger enn moderne maling. Dessuten har man som regel færre problemer med skjult råte, og det er lettere å følge med på treverkets tilstand.
Linoljemaling er ikke dyrt
Noen hevder også at linoljemaling er dyrt, og prisen pr. liter er nok en del høyere enn moderne maling. Enkelte farger er også mer eksklusive og kan være en del dyrere enn andre farger. Det er fordi naturlige pigmenter gjerne varierer en del i pris. Likevel blir det ofte billigere å male med linoljemaling, fordi den er så drøy!
Linoljemaling påsmøres svært tynt, men har likevel god dekkevne. Malinga trenger ingen løsemidler og det man påfører, blir på veggen. Linoljemaling har derfor ingen skadelige avgasser, slik moderne maling har. (Her frikjennes ikke allergivennlig maling heller).
Tørketid og temperatur
Linoljemaling trenger lenger tørketid, noe mange opplever som positivt. Det betyr at man kan justere eventuelle feil, sig og dråper etter hvert som man oppdager det, ofte flere timer etterpå. For at malinga skal tørke mest mulig effektivt, er godt lys, temperatur og god lufting viktige faktorer. Første strøk vil da ofte være overmalbart dagen etter. Andre strøk trenger gjerne litt lenger tid, et par dager under gode forhold. Linoljemaling er ikke følsom for frost, og man kan godt male selv om det er kaldt ute. Når det blir kaldt vil det være tyngre å stryke ut malinga, og tørketiden øker en del. Man må dessuten se til at underlaget ikke har høyere fuktighet enn 15 %.
Hvis man kan sette en finger forsiktig på malinga uten at den føles klebrig, er det klart for neste strøk. Vi anbefaler tre strøk for å få en jevn overflate og pent resultat. Selv med tre strøk vil du nok ha et mindre malingsforbruk enn to strøk moderne maling.
Ønsker man høyere glans, kan enkelte spesialoljer tilsettes i siste strøk. Det finnes også matte linoljemalinger til innendørs bruk.
Riktig redskap for pent resultat
For å få en pen og slett overflate, er en god pensel svært viktig. Våre pensler er laget med naturbust og er spesielt velegnet for maling med linolje. Busten er fast og spenstig, og gir motstand nok til å dra malinga godt utover. Det er nok å dyppe penselen så vidt ned i malinga, slik at du er sikker på å få dratt den tynt nok utover. Har du for mye maling på penselen vil det bli vanskelig både å få malt tynt nok og jevnt nok. De spor av penselen som du ser etter at du har lagt et strøk, vil også være synlige når malinga tørker. Vær derfor nøye med hvert strøk. Gå gjerne over når du er ferdig og stryk ut der det trengs.
Velg linoljemaling av god kvalitet
Det finnes i dag mange typer linoljemaling. Beklageligvis er en del av disse tilsatt mye rart som ikke har noe i en linoljemaling å gjøre. Slike typer maling finner du dessverre en del av hos ordinære byggvareforretninger, som også ofte har begrenset kunnskap om linoljemaling. Kjøp derfor linoljemaling hos en faghandel med spesialkompetanse på linoljemaling.
Hos Antikvarisk Restaureringsverksted - ARV Trøndelag AS får du linoljemaling av høy kvalitet, og dessuten hjelp til å finne riktige produkter for ditt prosjekt.
Lykke til!
Våre linoljefarger finner du her:
ARV nettbutikk - Ottosson linoljemaling
Hvordan male med linoljemaling?
Linoljemaling er antagelig den best dokumenterte malinga vi har. Den har beskyttet hus mot vær og vind i hundrevis av år. I tillegg er linoljemaling et rent naturprodukt, uten plast og helse- og miljøskadelige stoffer. Linoljemaling passer perfekt til å ta vare på treverket på dets egne premisser, og gjør det lett å følge med på underlagets tilstand.